აკადემიკოს ივანე ჯავახიშვილის “მასალები საქართველოს შინამრეწველობისა და ხელოსნობის ისტორიისათვის; ტომი III, ნაწილი II საჭმელ-სასმელი”. წიგნში მოცემულია მე-20 საუკუნის დასაწყისის, მე-19 საუკუნის, ზოგჯერ კი მე-18 საუკუნის ცოდნა, უნარ-ჩვევები, ხელობა და ტრადიციები.
დღეს ჩვენ გვაქვს შესაძლებლობა გამოვიყენოთ ივანე ჯავახიშვილის მიერ ჩატარებული ექსპედიციის საფუძველზე მისი მარშრუტი და მეთოდი, რათა ასწლიანი ინტერვალით შევქმნათ ქართული კულინარიის პირველი აღწერა, შემდეგ, მის საფუძველზე ერთი საუკუნის განმავლობაში კულინარიული კულტურის ცვლილებების გაანალიზება შევძლოთ, რასაც შევძლებთ 100 წლიანი შედარებითი სურათით.
სწორედ ამას ემსახურება ჯავახიშვილის კულინარიული გზა. არსებული სამი მცირე ექსპედიციის წევრები სტუმრობენ რეგიონებსა და სოფლებში კონკრეტულ ოჯახებს, რომელთა კულინარიული ანდერძიც ივანე ჯავახიშვილს საკუთარ წიგნი აქვს აღწერილი. მსგავსი ექსპედიციებით იკვლევენ წიგნში მოხსენებულ ოჯახებს, მათ ტრადიციულ კერძებს და ამჟამინდელ მდგომარეობას.